Hopp til innholdet
Home » Blogg » Ingenting slår en topptur

Ingenting slår en topptur

  • av
Norske fjell

Det er mange måter å kose seg i naturen på, men det er få turer som byr på den spektakulære utsikten du vil oppleve på en topptur. De sier at det blåser på toppene, og det kan derfor være ekstra krevende. Man skal gå oppover i mange timer, og det betyr at man bør være i god form.

Trenger man ekstra utstyr til topptur? En topptur kan være så mangt, og skal du bestige skarpe fjell på sunnmøre eller i lofoten kan det være greit å ha med seg typisk klatreutstyr som tau og sikringskroker.

Utstyr til topptur

Man kan som sagt trenge forskjellige typer utstyr til topptur. Det aller viktigste er at du har gode sko og klær. Dette betyr solide fjellsko og klær man kan regulere i lag. Det kan bli kaldt, så husk ull innerst og et vindtett lag ytterst.

Siden utsikten man får fra en fjelltopp er unik, er det også mange som vil ha med godt kamerautstyr. Pass på at dette ikke blir for tungt, eller at det henger på en måte som forstyrrer deg i krevende partier.

De beste områdene for å dra på topptur i Norge

Du vil, med enkelte unntak, finne fjell i hele landet. Noen er skarpe og krevende, mens andre er runde og lettere tilgjengelige.

  • Jotunheimen har de høyeste toppene i landet
  • Fjellene i Lofoten er ekstremt skarpe og værbitte
  • Sunnmørsalpene med sine bratte sider og dype fjordarmer

Gode forberedelser er viktige

Før du legger ut på en topptur bør du tenke på et par ting. Det er viktig at du selv er i god nok form. En joggetur er en ting, det er noe annet å bære 20 kilo i en skarp skråning.

Snakk også med de som er kjent i området. Fjellområder kan være uforutsigbare, og både stormer og ras kan utsette deg for fare. Husk å alltid følge fjellvettreglene. Føler du deg utrygg, er det ingen skam å snu. Ingen trenger å ødelegge seg selv for å få et fint bilde på toppen.