Turforslag

Et knippe spennende turer

Naturopplevelser er i vinden for tiden, og særlig etter at vi måtte feriere mer i eget hjemland, har nordmenn virkelig fått opp øynene for toppturer og andre spennende ekskursjoner i Norsk natur. Med et land som består av 70% fjell skal man som regel ikke måtte reise langt for å komme seg opp i høyden. Med allemannsretten kan man også sette opp telt og overnatte fritt i naturen. I denne artikkelen tenkte vi å komme med noen turforslag, slik at du kan få litt inspirasjon til neste gang du skal ut.

De fleste som bor i Oslo har vært på mer enn én markatur, og selv om skogen er koselig, så er det noe litt annet når man kommer seg opp i høyden.

Norsk skog

Turforslag for nybegynnere

Om du ikke har vært på mer enn en markatur eller to i løpet av de siste årene, vil vi anbefale deg å unngå å gå rett på utfordrende turer. Litt trening gjør deg klar for utfordringer!

Vil du likevel prøve deg på en tur som går over flere dager, kan turer mellom hyttene til Den Norske Turforening være et glimrende alternativ. Mange ruter går gjennom dalene og har lav teknisk vanskelighetsgrad, og skulle man få problemer er det lett å få hjelp ved turhyttene.

Inn i urørt natur

Ønsker du å komme deg bort fra folk, og oppleve ordentlig stillhet? Da kan et godt turforslag være å vandre inn i en av de større nasjonalparkene vi har. Her foregår det nesten ingen menneskelig aktivitet, så husk å behandle naturen med respekt.

Andre ekstreme og spennende turer i Norge kan være brevandringer. Dette er ikke noe du bør gjøre alene. Isbreer forandrer seg hele tiden, og farlige bresprekker kan dukke opp når som helst. Derfor er det særdeles viktig å ha med seg riktig sikkerhetsutstyr og en guide som kjenner breen.

Dovrefjell, Sunnmørsalpene eller Jotunheimen?

I området rundt den øvre delen av Gudbrandsdalen finner du de tre høyeste fjellområdene i Norge. Særlig Jotunheimen og den tilknyttet Reinheimer byr på svært tilgjengelige toppturer. Norges høyeste fjell, Galdhøpiggen, er ikke regnet som en veldig vanskelig topp å bestige. Om du ikke har vært på toppen og sett hundrevis av kilometer i hver retning, er dette en tur som virkelig anbefales.

Reiser du lenger vest finner du de vesentlig skarpere Sunnmørsalpene. Her kan toppturer være krevende, og værforholdene er også mye mer ustabile enn de er i innlandet. Snakker du med lokale turfolk kan du få mengder av turforslag, og selv om sunnmøringer kan ha rykte på seg for å være litt gniene, er de svært rause og hjelpsomme om du tar dem med ut i naturen.

Norsk natur